De halter

De halter: kenmerken en kwaliteitsverschillen.

In dit korte artikel wordt beschreven hoe je de kwaliteit van een halter kunt bepalen en voor welke vragen je komt te staan wanneer je zelf een halter zou willen aanschaffen. Het stuk begint met een omschrijving van de kenmerken van een powerlifting halter en gaat daarna dieper in op de verschillende kenmerken die de kwaliteit van een halter bepalen. In dit artikel worden géén specialty bars behandeld.

Een powerlifting halter of bar weegt 20 kilogram en is, inclusief de sleeves, 220 centimeter lang. De diameter van de schacht, het dunnere middelste deel van de halter, is meestal 28 of 29 millimeter, en de diameter van de sleeves, waar de schijven op gaan, is altijd 50 millimeter. De lengte van de sleeves verschilt per halter, maar ligt meestal rond de 40-42 centimeter. De lengte van de schacht is 131 centimeter. Een powerlifting bar heeft daarnaast aan weerszijden van het midden een ‘break’ in de knurling in de vorm van een ringetje: de grip marks. Tussen deze twee breaks zit 81 centimeter ruimte. Dit is de maximaal toegestane greepwijdte bij de bench press, waarbij de wijsvingers op de ringen liggen. Sommige halters hebben daarnaast nóg twee grip marks, die 5 centimeter buiten de andere grip marks en dus op 91 centimeter van elkaar zitten. Deze buitenste markering wordt vooral voor weightlifters gebruikt voor handpositie tijdens de snatch.

Er is een groot verschil in kwaliteit tussen halters. Dit artikel is duidelijk geen reclamezuil en dus worden er geen specifieke halters aangeprezen of zelfs maar genoemd. Er is echter wel een aantal zaken waar je op kunt letten bij (het aanschaffen van) een halter, om te bepalen of deze halter voldoet aan de kwaliteitseisen die gesteld worden aan een goede halter:

Hopelijk heb je iets aan dit stukje bij het kiezen van een halter.